Have you wonder? what it’s like to be dyslexic?

Baru-baru ni student degree seliaan aku banyak membuat tajuk thesis berkaitan dyslexia. Aku xpasti sama ada mereka syok sendiri atau betul-betul faham apa yang mereka cuba kaji.

Untuk pencerahan aku suggest pelajar aku supaya lihat projek berkaitan dyslexia ini. Mamat ni buat satu buku yang membolehkan orang biasa mengalami kesengsaraan pesakit dyslexia  melalui rekaan grafik Coffee Table Book yang unik.

Objektif buku ini merupakan sebuah campaign kesedaraan mengenai dyslexia. Tetapi approach atau penyelesaian yang digunakan begitu mudah. Dengan hanya menggunakan kreativiti dan sedikit kajian berkaitan typografi beliau cuba menggambarkan pengalaman tersebut.

Sam Barclay dari Southsea, United Kingdom telah membuat satu coffee table book tersebut yang sangat efektif. Coffee Table book ini di rekabentuk khas dengan satu kajian mengenai bagaimana seseorang pesakit dyslexia membaca. Untuk membuatkan buku ini mengandungi cerita yang menarik. Content bacaan telah diterjemahkan kepada visual-typo dari sebuah buku bertajuk ‘Reading on The Beach’ from the book The Small Pleasures of Life’ by Phillipe Delerm.

Antara gambar daripada laman Kickstarter:

ctd4 ctd3 ctd2 ctd_large

Idea mudah. Tetapi intipati, energy dan kesungguhan yang ditampilkan sangat-sangat tinggi.

Anda Seronok? ada rasa nak support ?

Jika berminat utuk support projek ni boleh layari :
http://www.kickstarter.com/projects/1150582455/i-wonder-what-its-like-to-be-dyslexic

 

Source : Kickstarter