Pertandingan Reka Bentuk Cenderamata Sempena Tahun Melawat Perak 2017

Latar Belakang Program

Negeri Perak Darul Ridzuan amat kaya dengan sumber alam semulajadi, destinasi pelancongan, produk seni dan budaya. Kerajaan negeri Perak Darul Ridzuan telah mengumumkan bahawa tahun 2017 adalah tahun melawat Perak. Bersempena ini, pihak Persatuan Pelancongan Negeri Perak dan Universiti Teknologi MARA (UiTM) Cawangan Perak mengambil inisiatif untuk bekerjasama dengan pihak Tourism Perak Management Berhad untuk mengadakan satu pertandingan reka bentuk cenderamata bersempena tahun melawat Perak ini. Program ini dilihat sebagai salah satu langkah dalam mempromosikan kempen Tahun Melawat Perak 2017. Pertandingan ini dibuka kepada semua warga negara Malaysia untuk menyertai dan program ini secara tidak langsung cuba membawa perkembangan produk cenderamata negeri Perak ke arah reka bentuk kontemporari. Melalui pertandingan ini juga dapat mencungkil bakat-bakat baru dalam menghasilkan produk seumpama serta membina personaliti usahawan dalam industri pelancongan.

Reka bentuk produk yang dipertandingkan akan menampakkan imej pelancongan negeri Perak serta dihasilkan dengan menggunakan kos yang rendah. Melalui aspek imej pelancongan dan kos pembuatan yang rendah adalah secara tidak langsung akan mewujudkan daya saing yang sihat terhadap para peserta untuk menghasilkan produk cenderamata menerusi idea dan kreativiti masing-masing.

Pengisian Aktiviti

Pertandingan Reka Bentuk Cenderamata Sempena Tahun Melawat Perak 2017 ini adalah terbuka kepada semua warga negara Malaysia secara individu atau berkumpulan (maksima seramai 3 orang). Format pertandingan ini mempunyai tiga peringkat iaitu:

a) Peringkat Saringan

Keperluan:

2 (Dua) Lukisan Reka Bentuk Produk bersaiz A3 dan Keterangan Produk;

a) Helaian pertama:  4 sudut pandangan (atas, bawah, tepi kiri, tepi kanan)
b) Helaian kedua: Lukisan persembahan 3 dimensi dan menyatakan saiz produk dalam ukuran sentimeter; Panjang x Lebar x Tinggi, dan kategori

Saiz reka bentuk produk adalah tidak melebihi; panjang 30 cm x lebar 30 cm x tinggi 30cm (tanpa bingkai)

Kedua-dua helaian ini perlu dikepilkan dan ditulis BUTIRAN PESERTA PADA BAHAGIAN BELAKANG KERTAS PADA KEDUA-DUA HELAIAN;

Nama : (Ketua)
Ahli 1 :
Ahli 2:
Kategori:
Tajuk / Nama Produk:
Bahan:
Saiz:________cm (Panjang) x ________ cm (Lebar) x __________cm (Tinggi)

No Telefon : 1) ___________ 2) _________ 3) _____________
Alamat Surat Menyurat:
Alamat Email:
Pada peringkat ini, semua peserta akan menghantar borang bersama lukisan rekaan produk terkini serta asli dan mempunyai keterangan produk. Lukisan yang dihantar adalah berbentuk teknikal iaitu dinyatakan ukuran produk dan berwarna. Lukisan berkenaan adalah yang asli dan tidak meniru mana-mana produk yang terdapat dipasaran. Keterangan produk perlu dinyatakan aspek-aspek berikut dengan jelas iaitu;

i) Sumber Idea
ii) Keaslian
iii) Proses (pembuatan, bahan, warna, fungsi dan ketahanan)
iv) Potensi Komersil (sasaran pasaran dan cadangan harga)

Penyertaan produk peserta boleh dibatalkan jika tidak menyerahkan keterangan produk ini bersama dua (2) lukisan rekaan produk.

b) Peringkat Penerimaan Prototaip

Dua puluh lima (25) produk terbaik (lima (5) setiap kategori) yang dipilih akan dihubungi dan diminta menghantar satu unit atau set prototaip produk dan persembahan video untuk dinilai oleh pihak juri. Persembahan video yang perlu dibuat oleh peserta terpilih ini adalah dirakam selama 5 minit sahaja (maksimum) yang akan memberikan perincian tentang produk berkenaan seperti idea, fungsi, proses, aspek komersil atau lain-lain lagi yang boleh memberikan nilai tambah kepada produk yang terpilih. Juri yang dipilih berdasarkan kepakaran tertentu akan memberikan komen terhadap prototaip produk tersebut. Segala komen pihak juri ini akan diserahkan kepada peserta semula (25 peserta terpilih) untuk tindakan penambahbaikan produk sebagai persedian mereka ke peringkat akhir pertandingan.

Jika ada peserta yang terpilih tidak dapat menyerahkan prototaip dan video rakaman seperti yang diperlukan, secara tidak langsung penyertaannya terbatal dan pihak penganjur berhak memilih produk lain untuk ke peringkat akhir (jika ada dan dapat dikenalpasti).

c) Peringkat Pameran (Akhir)

Pada hari pameran ini, kesemua dua puluh lima (25) peserta akhir akan membawa produk-produk prototaip yang telah dilakukan penambahbaikan dan dipamerkan pada booth yang disediakan. Para juri akan memberikan markah akhir kepada 25 peserta akhir ini berdasarkan persembahan akhir mereka. Majlis penyampaian hadiah juga akan diadakan pada hari tersebut. Peserta boleh menyediakan maklumat tambahan seperti portfolio produk atau persembahan slide (melalui komputer riba yang dibawa oleh peserta sendiri dan slide/video projector serta computer riba tidak disediakan oleh pihak penganjur) sebagai maklumat bantuan atau tambahan di dalam persembahan akhir nanti kepada juri.

Jika peserta gagal mempamerkan produk akhir seperti yang diminta, pihak penganjur berhak membatalkan penyertaan pertandingan produk berkenaan dan automatik peserta berkenaan gagal memenangi sebarang hadiah (termasuk saguhati). Peserta juga akan dibatalkan penyertaan jika mempamerkan reka bentuk lain daripada lakaran atau prototaip/model yang dihantar terdahulu.

Jika pihak penganjur mendapati produk yang dipertandingkan pernah dipasarkan atau pernah dihasilkan oleh pihak atau dipasarkan sebelum pertandingan akhir ini, secara automatiknya penyertaan peserta berkenaan akan terbatal dan tidak boleh menuntut apa-apa hadiah daripada pihak penganjur.

Kategori Pertandingan

Rekaan produk cenderamata adalah bebas dan perlu mempunyai ciri-ciri reka bentuk kontemporari, bertemakan pelancongan Tahun Melawat Perak 2017 atau seumpamanya. Reka bentuk produk mestilah asli dan mempunyai ketahanan. Setiap produk yang direka mestilah mengikut kategori yang ditetapkan iaitu:

i) Kategori 1: Kayu
ii) Kategori 2: Seramik / Polimer
iii) Kategori 3: Fabrik
iv) Kategori 4: Plastik / Getah
v) Kategori 5: Bahantara Bebas (alam semulajadi, logam, bahan kitar semula dan lain-lain)

Para peserta perlu menyatakan bahan yang digunakan dengan jelas di dalam keterangan produk dan di dalam lukisan persembahan. Markah tambahan akan diberikan kepada mereka yang menggunakan bahan kos yang rendah (seperti bahan kitar semula/semulajadi/terbuang dll) serta dapat memberikan potensi harga jualan yang menarik. Setiap produk mestilah disertakan bersama maklumat tentang imej pelancongan yang digunakan sebagai satu maklumat pengetahuan kepada juri samada pada pembungkusan, lampiran kad atau label pada produk berkenaan. Jika rekaan produk berkenaan mempunyai persamaan atau meniru produk yang telah dikeluarkan dipasaran atau pernah dihasilkan oleh mana-mana pihak, secara automatiknya pihak penganjur berhak menyingkirkan peserta berkenaan daripada menyertai pertandingan ini. Kesemua rekaan yang dihantar akan menjadi hak milik bersama pihak Tourism Perak Management Berhad dan Persatuan Pelancongan Negeri Perak.

Hadiah dan Anugerah

Hadiah yang ditawarkan adalah berjumlah RM30,000.00. Setiap kategori di atas akan mempunyai pemenang hadiah utama, pilihan juri dan saguhati iaitu bernilai:

a) Hadiah Pertama: RM 3,000.00 + Sijil
b) Dua (2) Hadiah Pilihan Juri: RM 1,000.00 + Sijil (setiap satu)
c) Dua (2) Hadiah Saguhati: RM 500.00 + Sijil (setiap satu)

UPDATE: 3 Mei 2016, Hadiah-hadiah adalah seperti berikut.

Kategori 1 : Kayu

Hadiah Pertama: RM 3,000.00
Hadiah Pilihan Juri : RM 1,000.00 x Dua Pemenang
Hadiah Saguhati : RM 500.00 x Dua Pemenang

 

Kategori 2 : Seramik / Polimer

Hadiah Pertama: RM 3,000.00
Hadiah Pilihan Juri : RM 1,000.00 x Dua Pemenang
Hadiah Saguhati : RM 500.00 x Dua Pemenang

 

Kategori 3 : Fabrik

Hadiah Pertama: RM 3,000.00
Hadiah Pilihan Juri : RM 1,000.00 x Dua Pemenang
Hadiah Saguhati : RM 500.00 x Dua Pemenang

 

Kategori 4 : Plastik / Getah

Hadiah Pertama: RM 3,000.00
Hadiah Pilihan Juri : RM 1,000.00 x Dua Pemenang
Hadiah Saguhati : RM 500.00 x Dua Pemenang

 

Kategori 5 : Bebas (Bahan alam semulajadi, kitar semula, logam, campuran dan lain-lain)

Hadiah Pertama: RM 3,000.00
Hadiah Pilihan Juri : RM 1,000.00 x Dua Pemenang
Hadiah Saguhati : RM 500.00 x Dua Pemenang

Penjurian:

Ketua Juri akan dilantik dari UiTM manakala panel juri yang lain dilantik dari industri dan Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia (Perak).
Tarikh Penting Program

a) Tarikh Mula Pertandingan 25 April 2016 (Isnin)
b) Tarikh Tutup Penyertaan 17 Jun 2016 (Jumaat)
c) Tarikh Penjurian Peringkat Saringan (Pertama) 23 Jun 2016 (Khamis)
d) Tarikh Peringkat Penerimaan Prototaip 26 Ogos 2016 (Khamis)
e) Tarikh Peringkat Akhir 24 September 2016 (Sabtu)

Para perserta akhir termasuk ahli (seramai 3 orang) akan diberikan penginapan untuk hadir pada Peringkat Akhir nanti.

DOWNLOAD BORANG

Borang A
Borang B

Moh ramai-ramai sertai pertandingan ini..

Maklumat lanjut : 
http://perakscom.blogspot.my/
https://www.facebook.com/perakscom/