Nak website / blog jadi lebih pantas

Nov 14, 2013 | General Info

Satu hari ni aku dok belek2 website /service yang offer CDN yang bagus untuk blog aku. Sampai terduduk kejap sebab salah setting DNS. web x leh jalan. Web kecik je tp nak propagate lambat pun ada.

In the end aku jumpa satu CDN yang pelik sket setting dier. Guna scripting! Cuma perlu copy paste.

4f32e223-4625-442e-83ae-30496c32c9a6

Namanye SwarmCDN. Pergh terbaik.. senang nk setup. Harga pun murah. Insya-Allah nanti dalam post yang akan datang aku cter camne nk setup ok?

Kepada sesiapa yang xtau CDN tu apa. CDN ni maksudnya  Content Delivery Network. Senang cakap melajukan akses kepada file web kita. Contoh la.. ada org London nk tgk web kita. Server kita kat KL. Dia kat London. So supaya macam ada mirror -server file kat London, kita gunakan CDN supaya London mempunyai data yang sama tapi boleh diakses dari jarak dekat.

Camna? Cool x?

Tapi aku xtau Swarm CDN ni cover Malaysia terdekat network mereka di mana.

P/s : Yang penting aku test buka. Website loading cepat sket dari biasa.

 

 

View My Linkedin Profile

Publication

Anda ada idea menulis, tetapi tiada masa?

Research

Jika anda perlukan researcher bagi projek anda.

Grant

Mencari pakar digital kreatif untuk Team Matching Grant

Menulis bukan sekadar mengarang

Total
0
Share